Nieuws

MANU BAEYENS (1972-) EXPO ECHO BERENKLAUW

Beeldend kunstenaar Manu Baeyens werkt in verschillende disciplines zoals schilderen, tekenen en mixed media. Zijn installatie ‘If lifeturns / It’s pretty in pink / I am earth / I am everything’ en andere werken werden aangekocht door Museum Boijmans Van Beuningen. Zijn felgekleurde schilderijen, met speelse titels die de interpretatie van de kijker sturen, hebben een bedrieglijk vrolijke sfeer, met vreemde en exotische wezens. Meer dan tien jaar gebruikte Baeyens alleen zwart, wit en grijs om een ​​hermetische wereld te bouwen; sinds 2005 is het werk van Baeyens groter en kleurrijker geworden, gebruikmakend van een grote verscheidenheid aan gevonden materialen, geïnspireerd door hedendaagse en primitieve kunst, en door muziek en geluiden. Door zijn materiaal te naaien, hameren, naaien en scheuren, en door zijn fantasie in zijn kunstwerken los te laten, wil Baeyens de oerkracht van het leven vastleggen. Zijn creativiteit en de wereld om hem heen werken als een wederzijdse bron van energie. Baeyens omschrijft zijn methode als "een fysieke reis waarin ik de balans probeer te bewaren tussen kennis en intuïtie."

Geschreven door Sarah van Vliet

>> Meer Informatie

ANDRé VERROKEN (1939-2020)

Verroken groeide op in de Vlaamse Ardennen waar hij, zoals zijn vader, een opleiding volgde als meubelmaker. Na zijn opleiding aan de Sint-Lukas Hogeschool Brussel wordt hij interieurarchitect en meubelontwerper. Hij wordt in Brussel vader v. In 1967-1968 geeft hij les Binnenhuisarchitectuur aan het Imelda-Instituut in Brussel. In 1968 bouwt hij vanuit zijn woonst en bureau in Schaarbeek zijn loopbaan als interieurarchitect uit. In 1969 ontwerpt hij zitmeubels voor Spectrum in Nederland en ontmoet er de Nederlandse ontwerper Martin Visser die hij zijn eerste grote leermeester zal noemen. In datzelfde jaar geraakt hij ook bevriend met de constructivistische schilder Marcel-Henri Verdren. In 1983 verhuist hij naar Gent en maakt ook beeldend werk veelal als afgeleide van zijn meubelontwerpen. In 1983/1984 wordt hij een van de oprichters en afgevaardigd-beheerder van de Vereniging van Vlaamse Ontwerpers (VVVO). In 1985 geraakt hij bevriend met de Baskische beeldhouwer Eduardo Chillida aan wie hij een tafel en meubelontwerp zal opdragen en wat later ook zal resulteren in een deels postume dubbeltentoonstelling Chillida-Verroken. Uiteindelijk verhuist hij naar Maarkedal waar hij een kleine opslagplaats ombouwt tot ontwerpstudio en zich verder toelegt op het ontwerpen van meubelen en beeldend werk. Hij ontvangt in 2002 de Henry van de Velde Award voor Loopbaan uit handen van het toenmalig Vlaams Instituut Zelfstandig Ondernemen (VIZO). In 2016 creërt het gemeentebestuur van Maarkedal een Bijzondere Prijs André Verroken' in het kader van Z+, een wedstrijd voor vormgevers, eenmalig toegekend in 2017.

>> Meer Informatie

NIEUWE AANWINSTEN IN DE GALERIE

Niewe aanwinsten in de galerie vanaf zaterdag 23 november met onder meer werken van Jo Delahaut, Amédée Cortier, Bram Bogart, Philippe Vandenberg, Wout Hoeboer, Jean Dubois, Victor Noël, Edgar Neyt en anderen.
Wij verkopen, kopen of ruilen in hoofdzaak Belgische abstracte kunst. Ook voor bemiddeling, gratis schatting en/of advies kan u bij ons terecht

>> Meer Informatie

EXPO EDGAR NEYT (1926-2018) DE JAREN 60 EN 70

Edgar Neyt was kunstschilder en is de auteur van het boek 'Picturaal Serialisme'.

Hij stelde tussen ca. 1955 en begin de jaren '70 tentoon met o.a. 'Het Antenneke' en de 'Plus-Kern'. Hij had individuele tentoonstellingen bij 'Galerie Van Eyck' en 'Kaleidoscoop'. In 1969 maakte hij kennis met François Morellet met wie hij samen exposeerde bij galerie 'Waumans' in Sint-Niklaas.

Amédée Cortier, die hem in het begin technische ondersteuning gaf, werd een vriend aan huis tot aan zijn dood in 1976.

De kunstcriticus Jaak Fontier had werk van Edgar Neyt in zijn collectie.

Wegens een desinteresse in de commerciële kant van het kunstenaarschap trok hij zich begin jaren '70 terug uit de kunstwereld. Hij bleef echter actief tot aan zijn dood.

Edgar Neyt was autodidact en had een groot gevoel voor talen, wiskunde en fysica. Hij schreef zelf zijn computerprogramma's en was belezen in astronomie.

Hij speelde piano en zijn voorliefde voor hedendaagse atonale muziek bracht hem in contact met de componisten Emmanuel Van Weerst (1932) en Lucien Goethals (1931). Hij toonde ook grote interesse in de composities van Pierre Boulez omdat deze serieel zijn opgebouwd net zoals veel van zijn schilderijen.

>> Meer Informatie
Galerie ArtoDomo  |  Minderbroedersrui 40  |  2000 Antwerpen  |  Belgie