Nieuws

ANDRé VERROKEN (1939-2020)

Verroken groeide op in de¬†Vlaamse Ardennen¬†waar hij, zoals zijn vader, een opleiding volgde als meubelmaker. Na zijn opleiding aan de¬†Sint-Lukas Hogeschool Brussel¬†wordt hij interieurarchitect en meubelontwerper. Hij wordt in Brussel vader v. In 1967-1968 geeft hij les Binnenhuisarchitectuur aan het¬†Imelda-Instituut¬†in Brussel. In 1968 bouwt hij vanuit zijn woonst en bureau in¬†Schaarbeek¬†zijn loopbaan als interieurarchitect uit. In 1969 ontwerpt hij zitmeubels voor Spectrum in Nederland en ontmoet er de Nederlandse ontwerper¬†Martin Visser¬†die hij zijn eerste grote leermeester zal noemen. In datzelfde jaar geraakt hij ook bevriend met de constructivistische schilder¬†Marcel-Henri Verdren. In 1983 verhuist hij naar Gent en maakt ook beeldend werk veelal als afgeleide van zijn meubelontwerpen. In 1983/1984 wordt hij een van de oprichters en afgevaardigd-beheerder van de Vereniging van Vlaamse Ontwerpers (VVVO). In 1985 geraakt hij bevriend met de Baskische beeldhouwer¬†Eduardo Chillida¬†aan wie hij een tafel en meubelontwerp zal opdragen en wat later ook zal resulteren in een deels postume dubbeltentoonstelling Chillida-Verroken. Uiteindelijk verhuist hij naar¬†Maarkedal¬†waar hij een kleine opslagplaats ombouwt tot ontwerpstudio en zich verder toelegt op het ontwerpen van meubelen en beeldend werk. Hij ontvangt in 2002 de Henry van de Velde Award voor Loopbaan uit handen van het toenmalig Vlaams Instituut Zelfstandig Ondernemen (VIZO). In 2016 cre√ęert het gemeentebestuur van Maarkedal een ¬ĎBijzondere Prijs Andr√© Verroken' in het kader van Z+, een wedstrijd voor vormgevers, eenmalig toegekend in 2017.

Datum

10 oktober tot 26 december

>> Meer Informatie

NIEUWE AANWINSTEN IN DE GALERIE

Niewe aanwinsten in de galerie vanaf zaterdag 23 november met onder meer werken van Jo Delahaut, Am√©d√©e Cortier, Bram Bogart, Philippe Vandenberg, Wout Hoeboer, Jean Dubois, Victor No√ęl, Edgar Neyt en anderen.
Wij verkopen, kopen of ruilen in hoofdzaak Belgische abstracte kunst. Ook voor bemiddeling, gratis schatting en/of advies kan u bij ons terecht

Datum

23 november tot 1 januari

>> Meer Informatie

EXPO EDGAR NEYT (1926-2018) DE JAREN 60 EN 70

Edgar Neyt was kunstschilder en is de auteur van het boek 'Picturaal Serialisme'. 

Hij stelde tussen ca. 1955 en begin de jaren '70 tentoon met o.a. 'Het Antenneke' en de 'Plus-Kern'. Hij had individuele tentoonstellingen bij 'Galerie Van Eyck' en 'Kaleidoscoop'. In 1969 maakte hij kennis met François Morellet met wie hij samen exposeerde bij galerie 'Waumans' in Sint-Niklaas. 

Amédée Cortier, die hem in het begin technische ondersteuning gaf, werd een vriend aan huis tot aan zijn dood in 1976.

De kunstcriticus Jaak Fontier had werk van Edgar Neyt in zijn collectie.

Wegens een desinteresse in de commerci√ęle kant van het kunstenaarschap trok hij zich begin jaren '70 terug uit de kunstwereld.¬†Hij bleef echter actief tot aan zijn dood.¬†

Edgar Neyt was autodidact en had een groot gevoel voor talen, wiskunde en fysica. Hij schreef zelf zijn computerprogramma's en was belezen in astronomie. 

Hij speelde piano en zijn voorliefde voor hedendaagse atonale muziek bracht hem in contact met de componisten Emmanuel Van Weerst (1932) en Lucien Goethals (1931). Hij toonde ook grote interesse in de composities van Pierre Boulez omdat deze serieel zijn opgebouwd net zoals veel van zijn schilderijen. 

Datum

14 september tot 26 oktober

>> Meer Informatie
Galerie ArtoDomo  |  Minderbroedersrui 40  |  2000 Antwerpen  |  Belgie